Ministerstvo dopravy na dostavbu bytov pre Rómov dotáciu neposkytne

07.05.2012 Spišská Nová Ves

Letanovce 7. mája (TASR) – Ministerstvo dopravy v súčasnosti nemôže na účely dostavby nových bytov pre Rómov v obci Letanovce, okres Spišská Nová Ves, vyčleniť finančné prostriedky. "Vyjadrenia pána starostu nie sú korektné. Ministerstvo v minulosti financovalo všetky oprávnené náklady na výstavbu bytov v zmysle platnej legislatívy. Na tieto účely dostavby ministerstvo nemôže obci prostriedky poskytnúť, keďže nie sú v súlade s platnými právnymi predpismi pre poskytovanie dotácií," zdôvodnil hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.
Chýbajúca elektrina v nových 96 bytoch je podľa neho problémom medzi obcou a Východoslovenskou energetikou. Chýbajúce prístupové komunikácie a spevnené plochy zase musí riešiť obec. "Na túto tému bolo viacero rokovaní s cieľom pomôcť obci. O tejto skutočnosti sme pána starostu viackrát písomne aj pri osobných stretnutiach informovali," dodal Kóňa.
Obec potrebuje viac ako 400.000 eur na dostavbu spomínaných komunikácií a na napojenie bytov elektrinou. Do nových bytoviek, ktoré boli skolaudované ešte v roku 2006, by sa malo presťahovať asi 800 Rómov, ktorí momentálne žijú v osade. Tá je na hranici 5. stupňa ochrany prírody a v blízkosti národného parku Slovenský raj. Rómovia tam svojím konaním znepríjemňujú život turistom, pília drevo v neďalekom lese a poškodzujú majetok v parku. Obec podľa starostu Michala Urbana na dostavbu nových bytoviek financie nemá a hrozí jej nútená správa. Situácia je momentálne veľmi zamotaná, keďže byty sú postavené a skolaudované, avšak kvôli chýbajúcej elektrine a prístupovým komunikáciám sa v nich žiť nedá.
 

Vyberte región